Cornelis (Kees) van Leeuwen is hoogleraar aan het Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (ISVV) van de Universiteit van Bordeaux. Hij is hoofd van de afdeling wijnbouw-oenologie van BSA. Kees van Leeuwen doet onderzoek naar het begrip terroir in de wijnbouw, waaronder het effect van milieubeperkingen (water en stikstof), fenologische modellering en de impact van klimaatverandering in de wijnbouw. De output van dit onderzoek kan telers helpen om de terroirexpressie te optimaliseren en zich aan te passen aan een veranderende omgeving. Kees van Leeuwen is oprichter en hoofdredacteur van de wijnbouwsectie van het internationale peer reviewed open access tijdschrift OENO One.
Lessen uit het verleden ter voorbereiding op de toekomst van de wijnbouw
Wijnbouw is 11000 jaar geleden begonnen in de zogenaamde « vruchtbare sikkel » (nu Irak) en in de Caucasus. Van daaruit verspreidde de mens de wijnstok naar Iran, Turkije, Georgië, Griekenland, de Balkan, Italië, Spanje en Frankrijk. Uiteindelijk bereikte Vitis vinifera ongeveer 7000 jaar geleden Duitsland. Gedurende dit proces zijn duizenden druivensoorten ontstaan, door mutaties, hybridisatie en selectie. Op elke plaats waar de wijnbouw zich ontwikkelde, plantten de wijnboeren de druiven die het best aangepast waren aan het lokale klimaat. In de tweede helft van de 19e eeuw werden de Europese wijngaarden vernietigd door de druifluis Phylloxera. Het enten op resistente wortelstokken bleek een duurzame oplossing te zijn. Mechanisatie, die na de Tweede Wereldoorlog in een stroomversnelling kwam, heeft het gezicht van wijngaarden sterk doen veranderen. Wijnen werden oorspronkelijk verkocht met de naam van de streek op het etiket. Sinds de jaren ’70 van de 20e eeuw worden wijnen steeds vaker verkocht met de naam van de druivensoort. Hierdoor vermindert de diversiteit van druivensoorten die verbouwd worden. Sinds het einde van de 20e eeuw zijn ziekte resistente druivenrassen in opkomst. Het opwarmende klimaat is een uitdaging voor warme en droge wijnbouwgebieden die ingrijpende aanpassingen moeten doorvoeren, maar biedt nieuwe mogelijkheden voor koele streken. Door de eeuwen heen hebben wijnboeren zich altijd weten aan te passen aan veranderende omstandigheden. Een gedegen kennis van het verleden is een belangrijke bron om uit te putten als voorbereiding op de toekomst van de wijnbouw.
Bent u in Nederland woonachtig? Bestel uw ticket hieronder. |
Bent u in België woonachtig? Bestel uw ticket hieronder. |